Wednesday, April 1, 2015

Bila pena berbicara

second post untuk tahun ni... walawaeh... terlebih rajin sudah. makin lama makin tak ada story untuk dicaci maki kan. wahai hati...

Friday, May 30, 2014

hati

lama menyepi kini kembali dengan 1001 masalah baru... pelbagai perkara yang bermain di benak. yang meragut ketenangan ku. entah apa yang perlu aku lakukan. kerana kesalahan orang lain, aku dihukum dan terhukum. penat. sudah lama aku bersabar. kenapa hanya aku yang berusaha untuk menyempurnakan tanggungjawap yang diberikan. sedangkan orang lain bersikap tidak acuh. penat.. aku cukup penat. perlukah aku bertahan lagi. atau, aku harus berlari tinggalkan semua ni. air mata ku cukup murah kali ini.kenapa aku diuji begini. bukan aku yang minta semua ini terjadi. kau, kau yang tarik aku. penyebab segalanya.

Friday, November 29, 2013

hujan

it's a rainy day.. macam broken je english aku.. whateverlah.. bila hujan macam ni, tak tahu nak buat apa. belek-belek kenangan lama. banyak gila catatan antara aku dan dia. walau berjuta kali aku cuba menafikan, aku rindukan dia. aku perlukan dia. betul, manusia takkan pernah hargai apa yang ada didepan mereka, kecuali bila benda tu dah hilang, baru kita akan merasakan betapa pentingnya dia. aku sayangkan dia. satu perasaan yang tak pernah aku luahkan kepadanya. semuanya kerana ego, dan kini bila dia dah tiada, seribu satu penyesalan. mampu ke aku hidup tanpa dia. sedangkan sebelum ni dia yang menceriakan hari-hari ku. bila dia pergi, dia pergi dengan sinar mentari. hari-hari ku kini kelam tanpa mentari.

Wednesday, November 27, 2013

i hate u, PLAYBOY!!!

i hate u playboy,  aku tahu aku tak punya apa-apa. tapi aku bukan patung. yang tak punya perasaan. berjuta kali kau sakiti, aku masih begini, bertahan dan terus tersenyum. berjuta kali kau hancurkan, aku cantumkan balik. tapi kini aku sedar, antara kau dan aku banyak perbezaan. dunia kau dan aku, dunia kita berbeza. aku cuma mampu doakan agar kau bahagia dengan jalan yang kau pilih.

emergency leave

mood untuk kerja dah makin down.. so hari ni dengan bangganya aku ambil emergency leave... dengar je my mom cakap tak payah kerja or paksa diri if tak sihat... aku dengan bangganya menaip mesej dekat boss kesayangan. sorry saya tak dapat datang kerja hari ni. memang terbaik. first time kot aku buat perangai macam ni. macam best jer. macam syok jer... hehehehe.. sorry.. bukan niat nak nyusahkan sesiapa. tapi bila korang buat aku macam ni. now time for rest... bubbye

Saturday, November 23, 2013

my story

my storylah sangat... weekend aku kena kacau lagi. dia ni tak faham ke??? weekend staf pun nak kacau ke. serius aku tak puas hati gila. dah lah sesuka hati kau je nak tarik aku join ur stupid private school. memang dam and fuck ah.. kau buat keputusan tak pernah nak ambil tahu pasal orang lain. semua kena follow kau je. kau fikir kau ni bagus sangat ke? kau tu sapa nak buat keputusan untuk orang lain.. even mak bapak aku pun tak kan buat keputusan untuk aku.. aku pegang apa yang kau cakap. aku just sementara kat sana. aku nak tengok sementara tu lama mana. for ur infomation, kalau kau buat perangai macam ni, memang tak lama.. asyik tukar teacher jelah kat sana. aku bukan nak doa buruk-buruk kat kau. kalau kau terus tak bertimbang rasa macam ni, fikir sendirilah bro. kau dah tua, dah matang dalam nak buat keputusan...

Friday, November 15, 2013

-_-

masih bingung dengan apa yang telah terjadi. mengharapkan agar semua ini hanyalah satu mimpi ngeri yang panjang, tapi akan berakhir tak lama lagi. jika kemunculan ku hanyalah satu beban buatnya, buat apa aku memunculkan diri lagi. kata-katanya benar-benar menusuk dikalbu. mungkin dia dah terbiasa dengan dunia manusia, sedangkan aku kian rasa terasing dengan dunia yang penuh dengan kepura-puraan.

Tuesday, November 12, 2013

my day

hello... tetiba macam rajin pula nak update blog malam-malam.. bukan apa, daripada termenung sorang diri, bukan masuk hasil pun kan... banyak benda yang jadi dekat aku semalam... bukan semalam je, dah banyak hari kot... aku pekakkan telinga. dan berharap agar semua selesai dengan cara baik. kenapa diaorang masih nak sakitkan hati aku. entahlah apa dosa yang aku dah buat kat diaorang. kadang-kadang kecil hati. semua benda yang jadi, semua nak report, kalau report benda betul tak apalah kan. ni main buat andaian. lebih kurang fitnahlahkan. tanpa usul periksa, buat andaian, burukkan orang lain. serius aku tak sangka gila benda ni keluar dari mulut dia. aku fikir dia lain dari orang lain... tapi hari ni, dah membuktikan dia pun sama macam orang lain. manusia biasa. kau hilang dia, kau salahkan aku sebab aku pernah buang dia, aku rasa dia bukan manusia bodoh, untuk lari dari orang yang tak bersalah, kecuali ada benda yang tak kena pada diri kau sendiri. kenapa perlu kau salahkan orang lain, jika kau hilang something yang berharga dalam hidup kau. pernah ke kau fikir, aku ada buat salah ke sampai dia lari dari aku. kenapa perlu letakkan kesalahan pada orang lain. kalau sendiri tak pasti, kenapa kau sebarkan andaian yang kau sendiri tak pasti. aku tahu kau ada tempat mengadu. aku tahu kau ada dia. tapi bukan bermakna kau boleh jadi gedik, mengadu sesuatu yang tak pasti. merosakkan segalanya. mana maruah kau? bahagiakah kau dengan apa yang kau buat. sanggup kau curah minyak dekat api yang sedia marak. aku tahu, perasaan iri hati masih terbuku dalam hati kau. aku tahu, kau takut aku akan dapat sengalanya. berjuta kali kau cuba menafikan, aku masih boleh membaca rentak hati mu. aku kembali kerana amanah, aku kembali kerana kau. aku kembali kerana aku ingin buktikan, akan ku korbankan segalanya demi kebahagianmu. ku telan racun, walaupun ku tahu nyawaku menjadi taruhan. racun tanpa penawar. apa saja milikku, adalah milikmu. aku cuba bertahan, walaupun bisa kian merebak, menghancurkan segala organ dalaman. kini, dia telah menjadi milikmu, aku takkan kembali untuk merebutnya. dan aku takkan sesekali merebutnya darimu. usahlah kau gusar, teruslah berbahagia, dengan 1001 cerita yang akan kau karang, agar si dia tetap memandang mu. cukuplah hanya aku sahaja yang kau sakiti, jangan libatkan mereka yang tak berdosa dalam permainan mu. untuk merebut hati seorang lelaki. tiada siapa yang akan merebutnya dari mu.

Wednesday, November 6, 2013

6 hour

6 hour lagi. bakal mengubah hidupku. kehadiran si dia yang amat ku nantikan. adakah kehadirannya akan mengubah hidup ku. pasti gelak tawa dan kenangan lampau akan menghiasi hari-hari ku. atau adakah kehadirannya untuk menghiasi hari-hari mendatang ku dengan bunga-bunga bahagia... 6 jam.. akan ku tunggu kehadirannya. akan ku nanti dengan penuh debar. mr nam jam i will wait for u.

Monday, November 4, 2013

We Winner > U Loser

mungkin sekarang aku lemah.. tapi tak bermakna kau boleh berterusan menyakiti aku.. dan tak bermakna bila aku lemah aku akan jatuh dalam perangkap kau... aku tak buta untuk menilai apa yang berlaku. tapi aku sengaja butakan mata, pekakkan telinga. mencari sedikit kekuatan untuk terus tersenyum. terus mengukirkan senyuman tatkala air mata mula menitis di pipi.. hanya satu cara untuk menyakitkan kau. saat aku tersenyum walau 1001 peluru menhujani, saat aku tersenyum walau kau lontarkan bom fitnah. saat aku tersenyum bahagia walaupun kau banjiri air derita.. dear mr fairytale... cubalah jatuhkan aku.... cubalah rebahkan aku. kerana saat aku jatuh, ramai lagi akan menjadi tongkat. saat aku rebah, ramai lagi yang akan ubati luka aku. dan bila aku gagal, ramai lagi akan berada di sisi aku. dan aku pasti akan terus tersenyum... tersenyum dan tersenyum. dulu mungkin aku bodoh, termakan segala hasutan kau. buta dalam menilai yang mana berlian dan kaca. dan akhirnya aku kehilangan berlian yang bernilai dan dilukai oleh kaca yang indah.. kini berlian telah menjadi milikku dan tidak sesekali akan aku lepaskan dia lagi, buatlah sesuka hati mu. kerana setiap apa yang kau lakukan pasti akan mengundang senyum dan tawa ku.

Wednesday, October 30, 2013

mianae

morning wed...
sorry terlebih moody hari ni.. salah makan ke apa aku tak sure.. tapi tulah.. sorry guys... aku betul-betul tak ada mood nak layan korang lebih-lebih. fikiran melayang jauh. fikirkan masa silam yang aku tinggalkan... kadang-kadang rasa betapa bodohnya aku. kenapa aku tinggalkan dia, kenapa aku buang dia. sedangkan aku lebih memerlukan dia. kerana sakit? yes.. semua akan menyakiti disakiti dan tersakiti.  bukan ke semua tu lumrah kehidupan. semua tu menambah perencah dan rasa dalam kehidupan... argh betapa bodohnya aku... yes aku memang tak matang... sorry... kerana sakit yang aku rasa... aku telah menyakiti semua yang ada disekeliling ku. kerana aku yang tersakiti, semua menyalahkan diri. hanya kerana aku... semua disakiti... mianae... mianata... sorry...maaf... andai semua tu boleh diubah dengan satu perkataan maaf.. yes.. i'm so sorry... berjuta kali pun aku sanggup..

Tuesday, October 29, 2013

BABY WHY... BABY CRY

Michil geot gata ni deo nunen
Na neom nabwa
Nureugo tto bullodo neoneun
Tareugot bogo isseo

I can cry I can cry let me love let me love
I can cry I can cry let me love let me love

Jugeul geot gata wae jakkuman kogedollyeo
Chamado ttok chamado
Nae shimjangeun neoreul wonhae

Baboya why why
Nani saranghani cheoreom apa igeomyeonseo
Baby why baby so cry

Saranghae don't break my heart don't break my love
Neo saranghae
Saranghae can't take my heart can't take my love
Neo saranghae
Baboya neo taeme nunmuri neo taeme nunmurina
Oh baboya
Neo taeme apugo neo taeme apujanha
Saranghae
I can cry I can cry let me love let me love

Michil geot gata wae jakkuman kogedollyeo
Chamado ttok chamado
Nae shimjangeun neoreul wonhae
Baboya why why geuroke ulgo inni
Ireoke neol bogo inneunde
Baby why baby so cry

Saranghae don't break my heart don't break my love
Neo saranghae
Saranghae can't take my heart can't take my love
Neo saranghae
Baboya neo taeme nunmuri neo taeme nunmurina
Oh baboya neo taeme apugo neo taeme apujanha
Saranghae

Neo saranghae neo saranghajiman neo seulpugo
Baby why baby so cry

Saranghae don't break my heart don't break my love
Neo saranghae
Saranghae can't take my heart can't take my love
Neo saranghae
Baboya neo taeme nunmuri neo taeme nunmurina
Oh baboya
Neo taeme apugo neo taeme apujanha saranghae

Berlian VS Kaca

morning... morning lagi ke... banyak lak masa aku nak update blog eh... curi-curi time office hour... bajet tak ada kerja.. padahal perut tengah berdisco kebuluran... lambat gila lunch hour... nak buat kerja pun tak ada semangat dah. dalam kepala asyik ingat nasi-nasi je. lapar.... lapar... lapar....
okay stop cakap pasal lapar... cakap banyak kali pun bukan boleh kenyang.. right?? semalam sambil-sambil tunggu email masuk.. sempat lah ber 3G dengan lovely sis... dalam 2 jam lebih kot... almaklumlah... budak baru pandai pakai 3G. dah dua malam ber 3G... kolot gila kan.. memang kolot pun... semalam ada sesi meluahkan perasaan... asyik duk gelak pasal ilusinasi.. pergghhh daebak... aku pun jarang pakai perkataan tu... dia sewenang-wenangnya pakai.. memang daebak... salute salute salute...  siapa sangka... berlian yang dulunya dianggap kaca... sebenarnya dialah berlian... cuma silapnya... kerana sikit kesilapan, dia dibuang dan dianggap kaca... kaca pula dilayan umpama berlian.. ditatang.. namun bila kaca jatuh pecah... kaca tu yang melukakan aku... nasib baik cepat tersedar, boleh kilatkan  balik berlian tu... bersinar... and aku happy dengan dia...

Monday, October 21, 2013

antara dua

hidup ni memang tak lari daripada perlu membuat keputusan. semua benda memerlukan kita untuk membuat pilihan dan keputusan. betul atau salah keputusan yang diambil buat kita takut untuk membuat pilihan. semua keputusan dan pilihan ada baik dan buruknya. makin lama menangguhkan sesuatu keputusan, semakin susah untuk membuat keputusan. kadang-kadang timbul perasaan tamak untuk memiliki kedua-duanya. namun, manusia hanya mampu memilih... tak mampu untuk memiliki kesemuanya. sigh... pabila berada di dalam situasi begini, pening.. penat memikirkan apa yang harus di lakukan...

Sunday, October 20, 2013

saya sayang awak en cotton

en cotton... awak tahu tak saya sayang sangat kat awak.... bila awak terluka, saya yang menangis.
saya tak mampu nak hilang awak... for now awak kena promise jangan terluka lagi tau... saya promise takkan biarkan sapa-sapa pun sakitkan awak... lukakan awak lagi... hope mr cotton dapat jaga awak baik-baik... kalau apa-apa jadi dekat awak, memang saya sula mr cotton... i miss u en cotton

Thursday, September 12, 2013

Stress

dah lama aku tak update kan.... tiap kali stress... sinilah yang menjadi tempat aku meluahkan apa yang terbuku dalam hati... tidur malam ku terganggu lagi...tekanan kerja, kenapa susah betul sesetengah manusia bersikap pro dalam melaksanakan tugasan yang diberikan?? kenapa harus melepaskan amarah pada orang yang tak sepatutnya.. sedangkan yang menimbulkan amarahnya adalah orang lain. sigh...manusia-manusia... yang atas sering menindas yang bawah... yang bawah tiada tempat untuk mengadu. yang bawah sering menjadi pertaruhan... sigh... indahnya dunia ni... sangat indah jika kita tergolong dalam golongan atasan.. tapi sengsaranya dunia ni... derita... jika kita tergolong dalam golongan bawahan. yang sering ditindas... dipijak sesuka hati. manusia... sering alpa... hidup ini seperti roda.. ada yang akan berada diatas... dan ada yang akan berada dibawah... jika kita tersilap langkah... yang atas pasti menjunam ke bawah.. dan jika kita pandai melangkah... kita pasti akan sentiasa berada diatas.

Monday, August 5, 2013

ISNIN :((

ISNIN....means tinggal beberapa hari je lagi nak raya... esok last day kerja... sebelum cuti raya... bolehlah nak rehatkan badan dan otak... aku cuti lebih kurang a week gak kot... bolehlah dari tak cuti kan... syukurlah.... walaupun tak lama... kira okaylah.... tapi raya kali ni rasa macam tak semeriah raya sebelum ni... aku rasa macam tak ada mood nak sambut raya... mungkin sebab ada lagi barang-barang keperluan yang still tak beli.... entahlah... mood berbelah bagi... okay.. dah start moody lagi.... sigh........ sakitnya otak... tak sabar nak balik rumah...

Sunday, August 4, 2013

AHAD :(

Morning... hari ahad muncul lagi... kepala terasa berat je nak bangun... alangkah indahnya kalau boleh cuti lagi.. i wish... i hope... badan makin penat... ramadhan bakal melabuhkan tirainya... syawal bakal menjelma... namun kemeriahan sambutan aidilfitri tidak terasa... mood raya makin menghilang... sebak mula bertamu di dada... apa yang sedang dia lakukan sekarang?? mungkin dia sedang berbahagia dengan separuh dari dirinya di sana... aku tiada hak untuk menghalang... ku cuba ikhlaskan diri... lepaskan dia demi kebahagiaan yang telah lama hilang darinya... dengan satu harapan... bila dia tersenyum... aku juga mampu tersenyum... dan bila dia tertawa... aku juga boleh ketawa... dia... juga seperti aku... sedang mencari bahagia yang telah lama hilang... kebahagiaan kini bersamanya... tapi aku... masih begini... berjuang untuk terus senyum... berjuang untuk mendapatkan secebis kebahagiaan... mungkin nanti... masaku juga akan tiba... antara cepat atau lambat... aku juga pasti akan senyum dan tertawa... insya Allah...

Thursday, August 1, 2013

KHAMIS!!!!!

khamis... 10.32 pagi... what???? 10.32 pagi????? makin lama makin lambat masa bergerak... bukan mengira hari untuk raya... tapi menghitung detik untuk pulang ke rumah... bajet aku kerja jauhlahkan... tak sabar-sabar nak balik jumpa parents... wakkluuu... dalam keadaan sekarang, aku rasa duduk dirumah adalah sesuatu yang paling best... duniaku bukan lagi di pejabat... tapi duniaku sekarang dirumah... kehadiran dia banyak mengubah hidup aku.... rumah semakin berseri... dan hidupku juga semakin berseri... melihat senyumnya... mendengar gelak tawanya... suaranya... satu alunan melodi terindah... tiada kata-kata yang mampu menggambarkan betapa indahnya saat bersamanya... setiap pertemuan... walaupun pun bakal berakhir dengan perang teluk mahupun perang saudara... namun semua tu menjadi corak.. mewarnai... hidupku...

khamis... 10.49 pagi... masa berdetik... jasadku di sini namun jiwaku di rumah... bersama dengan dia...

khamis... 11.24 pagi... dah macam orang gila aku sekarang... asyik tengok jam je... apa yang dia buat sekarang ni hah.. dah bangun ke or tengah tidur lagi?? mesti penatkan kesana ke mari..

khamis... 12.50 tengah hari... sibuk dengan pelbagai tugasan tak sangka cepat betul masa berlalu... dah dekat pukul 1 petang... ini bermakna ada lebih kurang 4 jam saja lagi untuk balik... kyaaaaa... i miss  u... tak sabar nak jumpa dia lagi... peluk ketat-ketat... kiss pipi dia.. rindu sangat kat dia..... cepatlah masa berlalu...

Wednesday, July 31, 2013

RABU!!!!!!!!!!!!!

YA ALLAH....
lambatnye masa gerak hari ni... rasa dah separuh hari duduk dekat office ni.. tapi bila tengok jam baru pukul 9.21 pagi. means baru sejam lebih dekat office.... huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaargggggggggggggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh bosannye kerja... rasa nak duduk rumah je... goyang kaki.... tapi duit masyuk.... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tak bestnya kerja... duduk rumah jadi housewifelah pulak... boleh ke??? rasa dah nekad nak jadi housewife.. tapi tak nak buat kerja rumah.. boleh tak??? pangg pangg pangg... wake up wake up.... ni dunia realiti bukan dunia fantasi yang ko boleh buat ikut suka hati ko je wahai diri aku sendiri... makin lama makin tak keruan hidup aku... ada saja benda yang tak kena... something wrong with me... noooooooo.... not me.... but something wrong with all people arround me... chewah.. berbroken english lak... pang pang pang... hambek ko penampor free.... tak sedar diri... konon-konon nak jadi mat salleh... sedarlah wehhhh... ko tu hitam gelap.. jadi warga nigeria pun belum tentu nigeria nak terima ko... fineeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...... aku rasa macam nak jadi orang gila... nak beraya dekat hospital sakit mental.... boleh tak??? rabu betul-betul menyeksa naluri ku... lambatnya khamis... jumaat sabtu... then ahad balik... isnin.. selasa... rabu cuti... khamis raya..... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....  tak boleh ke skip terus.. dari ahad terus ke khamis...then jumaat sabtu.. balik ahad.... terus khamis.. tak boleh ke macam tu.... dush dush dush... sedarlah weiii jangan berangan sangat............ sengalllllllllllllllll

Monday, July 29, 2013

penyibuk

pagi-pagi lagi mood dah tercalar... hmmmm.. lantak akulah nak pakai apa pun bukan. aku bukan macam korang.. habis waktu kerja balik rumah tidur... tak puas hati lantak ko lah sial... arggghhh stresss je dengan manusia-manusia yang suka jaga tepi kain orang lain.. jagalah tepi kain ko sendiri... aku ada event petang ni... so what???? tak leh ke aku pakai baju kurung??? takkan aku nak balik bersesak-sesak semata-mata nak balik tukar baju?? buang masa je.. puihhhh... bulan puasa pun sibuk nak jaga tepi kain orang gak ke????

Thursday, July 25, 2013

thursday

thursday then friday.... okay.. fine... terasa macam nak nyanyi lagu friday versi rebecca... wahai khamis... cepatlah masa berlalu.. agar semua penderitaan ku ini tak terasa sangat... chewah.. penderitaan lah sangat... padahal ko kecut dengan incik boss kan.. kan.. kan.. bukan kecut...cuma taknak tambah dosa je.. kan tak pasal-pasal aku yang maki-maki dalam hati... yelah.. time moody semua orang dia nak serang... insan yang tak bersalah macam aku pun dia nak serang.. wakluuuuu.. eh... astarfirullahalazzim.. pagi-pagi aku dah buat dosa.. habislah pahala puasa aku.. waaaaaaaaaa.... semalam dia tak ada... kira aman sikit hidup aku.. aman ke? aman kot... hari ni aku tak sure dia datang ke tak.. hope tak balik lagi dari kl. i wish... next week pegawai aku dah masuk.. so bolehlah aku tarik nafas sikit. terkontang konting sorang diri.. waaaaa seksanya dua bulan dia cuti.. kalau suruh cari duit aku retilah.. bab nak perhabiskan duit... aku tak reti... serius.. bab membazir aku retilah.. bab ikut bajet memang aku tak reti.. sedih....rasanya dah lama aku kat office ni... tapi tengok jam baru pukul 9.... lambatnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... nak balik.....

Wednesday, July 24, 2013

terdesak, didesak dan mendesak

morning..... moody gila rasa hari ni... semua benda macam tak kena je... di mana silapnya... masa pun lambat gila bergerak. sekali tengok jarum macam tak gerak-gerak. dua tiga kali double check jam ni rosak ke??? bateri dah habis ke?? then tukar bateri baru... tik tok tik tok.. what?? baru seminit?? kenapa lambat sangat hari ni. dahlah baru hari rabu. bangun pagi... morning thursday... tengok hp.. what??? wed???? setiap kali tiba hari rabu.. mesti masa pun lambat. sengaja kot nak mendera perasaan aku. betapa aku sukakan khamis. dan betapa aku bencikan ahad... normal ke hidup macam ni?
semalam 1001 perkara terjadi... ada yang baik... ada yang buruk... buruk bagi aku bila aku didesak oleh orang yang mendesak supaya melakukan semua yang aku sendiri tak nak buat. keadaan betul-betul buat aku terdesak. apa yang aku harus lakukan... menerima dengan hati yang terbuka... ohhh tidak sama sekali. aku takkan sesekali menerima sesuatu yang aku terpaksa terima. walaupun terpaksa mencetuskan perang saudara malahan perang sepupu pun, keputusan aku takkan berganjak.. no no no... tak kisahlah orang akan labelkan aku as mencari kebahagiaan di atas penderitaan orang lain... kenapa aku perlukan korbankan apa yang aku rasa demi kebahagiaan orang lain. kenapa orang tak labelkan dia as dia yang bina kebahagiaan dia atas penderitaan aku?? dunia betul-betul tak adilkan.. apa saja yang aku lakukan, pasti akan nampak salah di mata semua orang.. kenapa bila apa yang dia lakukan, semua betul. walaupun dah terbukti salah. sigh... aku betul-betul benci didesak. dan aku cukup benci dengan orang yang suka mendesak.. setiap kali aku didesak... racun-racun benci mula tumbuh.. semua bunga-bunga sayang mula layu dan diganti dengan akar-akar kebencian.. betapa aku bencikan keadaan ni.. aaaaaaaaarghhhh masa... cepatlah berlalu....

Tuesday, July 23, 2013

salam ramadhan

salam ramadhan...
lama gila aku tak jengah blog ni... nasib baiklah pass dengan email aku buat remember.. kalau tak.. memang makan masa lah aku nak cari nak ingat balik. pejam celik pejam celik. dah masuk 14 ramadhan.. sekejap je kan.. macam-macam jadi dalam bulan yang mulia ni. semuanya dugaan dan cobaan belaka. ni first ramadhan aku as officer... cewah.. officer lah sangat.. takdelah... ni first ramadhan aku kat tempat kerja baru.. memenatkan. masuk pukul 8 until 4.30 tapi mostly pukul 5 petang baru clear semua kerja. penat terkejar-kejar. tapi seronok. pengalaman baru, tekanan baru dan problem baru. hidup manusiakan memang tak lari dari masalah... alhamdulillah.. setakat ni... semua masalah aku dah dipermudahkan... just ikut arahan.. then memang senanglah buat kerja.
okay... stop pasal kerja... now pasal hidup aku.... aku rasa hidup aku dah makin berubah kot... aku sendiri pun was-was. tapi setiap keputusan yang aku bagi, memang tak de tawar menawar. kejam sangat ke? bila aku cakap no.. thats means yang memang jawapan aku akan no sampai aku sendiri tak pasti... normal ke? orang cakap ada sesetengah perkara memang kena jadi tegas... tapi, masalah problem aku ni... bukan sesetengah dah.. dah semua perkara... keputusan aku sama je. no .... no forever... if yess... yes forever. gila keras kan kepala aku... ada yang nasihatkan aku agar hati-hati bila buat keputusan. jangan ikut kepala angin je... kelak akan menyesal.. setakat ni aku tak rasa menyesal lagi. and have fun dengan hidup aku.. cuma kebelakangan ni aku rasa kehilangan.
lately aku sering mimpikan sorang budak kecik... comel... tapi aku tak dapat nak pastikan siapa dia... mungkin ni mainan tidur... lepas telan ubat terus tidur... tapi seriusly... budak tu comel gila... bertuah lah mak ayah dia dapat anak comel macam tu... setiap kali dia muncul... mesti sakit aku hilang... bila dengan dia... aku rasa semua masalah aku terbang... yelah budak tak berdosa... tengok muka pun jadi tenang... kalau jadi anak aku kan best... waaaaaaaaa baby..... come to mama....
apa lagi yang aku nak cakap ek... hah... mr fairy tale.. dah lama aku tak jumpa dia... agak-agak ada fairy tale baru tak eh... kalau ada.... tak sabar nak jumpa awak mr fairy tale... boleh saya tambah koleksi fairy tale saya kan....
 okay... cukup setakat ni dulu...mengulor time bos tak de... terbaik gila staff ni kan... kekekekekekeke... chow chincau + soya = buat berbuka puasa....

Sunday, June 23, 2013

I'M BACK

Asslamualaikum w.b.t

setelah berminggu-minggu menghilang.. finally i'm back. kembali dengan 1001 fairy tale. berminggu-minggu menghilang, rupa-rupanya pergi melancong kat fairy tale island.. tak tahu samada nak gelak or nangis dengar 1001 fairy tale ni. ada yang tak masuk dek akal... ada yang memang tak lepas nak masuk. ada yang masuk then keluar balik. manusia.. kreatif betul manusia ni kan.. ikutkan hati nak je cerita 1001 fairy tale tu dalam ni. tapi bila fikir balik macam buang masa je. tak perlu kot. tapi kalau dah bertambah jadi 1002 fairy tale. maybe boleh kot story dalam ni. pening-pening.. apalah nak jadi. nak gelak pun boleh.. nak nangis pun boleh. wahai manusia sekalian.. cukuplah korang taburkan fairy tale kat aku... aku bukan budak kecik lah nak layan cerita dongeng.. fenatttttt

Tuesday, May 21, 2013

Senyum

kata orang, senyum penawar semua kesakitan. dan senyum juga ubat hati yang paling mujarab, entah betul entahkan tidak. tapi, berkesan untuk aku. mulakan tugasan dengan senyuman. alhamdulillah, sedikit sebanyak aku cuba ikhlaskan diri. melakukan semua tugasan tanpa rasa terbeban. ajaib, berbeza sangat. mungkin boleh dikatakan untuk setakat hari ni, aku masih lagi mampu tersenyun, semoga kekal begini. bekerja dalam keadaan ikhlas. insya Allah jika tidak diganggu oleh anasir-anasir lain. hope, tak ada yang akan cari pasal. dan semua bekerja dengan aman. aminn...

Thursday, May 16, 2013

unwell???? not well??? entah pape

perggggghhhhh wa cakap sama lu.. problem muncul berdesup macam motokar mamat tempe.. non stop macam lrt ke monorail ke tapi bukan mono ringtone... tak sempat nak nafas babe... tapi wa tak nak cakap pasal ni... wa nak cakap pasal klinik kesihatan KERAjaan... opppss tercapslock lak.. klinik kesihatan kerajaan dalam bahasa sopan. malas nak tekan delete.... tangan aku sakitlah der... pagi tagi... dengan segala hormatnya aku menjejakkan kaki ke klinik kesihatan kerajaan untuk mendapatkan sekeping surat mc.... masa tu bukan main batuk selsema.. badan pun panas.. tunggu giliran bukan main lama. dahlah panas. orang ramai... then dapat masuk jumpa doc... sesuka hati dia suruh aku ambik darah. then keluar lagi. tunggu turn nak ambik darah.. okay yang ni aku malas nak cakap banyak-banyak. kan termaki lak akak suster keramas tu. then dari high fever dah turun jadi medium.. fine.. lepas ambik darah kena bawak ke makmal. okay jalan lagi.. berpeluh lagi.. dahi makin sejuk.. sampai dekat makmal suruh buat urine test pulak.. fine.. jalan lagi. lepas tu bertapa lak tunggu result both.. tak tahan sangat aku telan soluble 2 biji.. takde soluble.. dah macam panadol biasa aku telan... tik tok tik tok... lamanye tunggu result... 30 minit berlalu.. dahi dah start berpeluh.. badan dah mula menyejuk.. after 45 minit... yes result dah keluar... kena jumpa MA pulak.. ceh.. ingatkan doc... MA je pun.. then jumpa-jumpa check suhu.. awak tak demam mana pun.. sikit je.. so tak boleh mc...WHAT THE FUCK... ko suruh aku kehulu ke hilir. tengah-tengah demam.. terbaik ah cara ko buat demam aku slow down.. tabik spring ah.. 38.5. dari tengah panas gila.. 2 jam kehulu ke hilir.. ni yang aku dapat. kena masuk kerja. WTF. kalau tahu macam ni... memang awal-awal aku telan panadol soluble.. takdelah aku sakit hati sangat. dengan sakit dapat, dengan gaji kena potong.. terbaek ah... memang aku tak jejak dah kaki kat klinik tu. kalau aku tak demam buat binatang apa nak tunggu lama semata-mata nk jumpa MA macam ko. kalau aku larat aku pergi kerja jelah wei.... tempat kerja aku lagi have fun dari duduk rumah alone... puiiihhhh... geram aku...

Monday, May 13, 2013

selesema @ selsema

tak sempat nak fikir. pilihlah sendiri yang mana korang nak. aku dah penat sangat. selesema@ selsema. batuk. jangkitan dalam tekak. full pakej hari ni. dengan kerja yang entah pape. ok.. fine. dah banyak hari aku merungut pasal kerja. semua orang sekeliling aku dah start bosan kan. asal buka mulut je.. mesti pasal kerja kerja kerja dan kerja. korang sendiri betapa aku bencikan kerja ni. betapa aku bencikan kerja orang lain yang terpaksa aku buat. okay fine. stop pasal kerja. kerja sampai ke mati tak habis... wooiiii tadi cakap nak stop pasal kerja, ok ok stop... okay dah lupa... apa aku nak cakap ek tadi. dah lupa.. hadoii... apa ek... just nak cakap.. mood aku okay hari ni. setakat ni okay lagi. kesan ubat selesema kot. tak de nak moody-moody. cuma pagi tadi je sekejap.. happy sebab kes incik boss tak buat hal lagi.

Sunday, May 12, 2013

TERPAKSA DAN DIPAKSA

terpaksa dan dipaksa. macam tajuk lagu.. sabarlah duhai hati. Allah takkan menguji hambanya dengan ujian yang memang tak mampu ditanggung. dalam tersenyum, aku cuba menutup gundah di hati. kenapa perlu mengata dibelakang. kenapa perlu menggunakan medium perantaraan. sedangkan kita mampu berhubung secara terus. sakit rasanya. namun bila memikirkan mungkin semua ini ada baiknya. aku cuba tabahkan diri. tersenyum dan terus tersenyum. dengan harapan sakit yang di rasa takkan mampu menjatuhkan aku. aku kena kuat demi semua. ni risiko yang aku pilih, dan ini risiko yang terpaksa aku terima. tabahkan hatiku. untuk melalui hari-hari mendatang bersamanya.

dugaan

Ya Allah, penatnya. Kuatkan hatiku, teguhkan iman ku. Aku benar-benar penat dengan permainan manusia yang pentingkan diri. Ya Allah. Andai ini dugaan yang harus aku lalui, kuatkan semangatku. Untuk terus melalui semua yang berlaku.
Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, May 9, 2013

penat

penat gila dengan kerja aku.. sampai sekarang aku masih belum dapat menyesuaikan diri.. serba tak kena. serba menyeksakan. sigh.. semua pentingkan diri. i know. semua ni tentang team work. tapi sedar tak sekarang bukan pasal teamwork tapi paksaan. dan aku sendiri tak suka dipaksa. ikutkan hati nak je resign. tapi...hmmmm pandai diaorang ikat staff and i hate this... stresss.... aku stressssssssss... jom terjun bangunan sama-sama.

Tuesday, May 7, 2013

my memories

semuanya sesuatu yang baru buatku. aku masih lagi mencari apa yang menyeronokkan tentang alam baru yang sedang aku lalui sekarang. semua kini telah berubah. aku bukan lagi remaja yang berusia 18 tahun. tapi kini berusia 23 tahun. 5 tahun lenyap. seakan baru sahaja terjaga dari mimpi yang panjang. tanpa secebis kenangan apa yang berlaku dalam masa 5 tahun ini. siapa mereka. kenapa aku begini. jawapan yang sedang dicari. namun menemui jalan buntu. semuanya berubah 360 darjah. berbeza dengan apa yang aku inginkan. atau mungkinkah aku sedang bermimpi lagi, mimpi dalam mimpi. tapi... pelik.. bisakah mimpi menjadi seakan realiti. penat sudah memikirkan semua ini. mampukah aku lalui hidup baru yang boleh dikira agak mencabar kali. waduh... lain yang dirancang. lain yang jadi.. pusing betul memikirkan semua ini..

amnesia

amnesia occur when people lose their ability to memorize data. there are two type of amnesia. no.. there are many type of amnesia.. but.. this.. the most popular.

1- anterograde amnesia
the patient cannot remember new information. things that happened recently, information that should be stored into short-term memory disappear. this is usually caused by brain trauma ( brain damage from a blow to the head). however, a patient with anterograde amnesia can remember data and events which happened before injury.

2-  retrograde amnesia
after thought of as the opposite of anterograde amnesia. the patient cannot remember events that occured before his/her trauma.. but remembers things that happened after it normally..

Monday, May 6, 2013

MY PAST

my past... bagaimana rasanya bila kita boleh mengingati apa yang berlaku 10 tahun yang lampau. bagaimana rasanya bila kenangan yang telah lama hilang kini telah muncul semula? bagi sesetengah orang, mungkin seakan mati hidup semula. tapi bagi aku, semua ni seakan satu beban. susah untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran baru. sedangkan pada hakikat sebenar, inilah diri aku. jauh lebih baik dari 10 tahun lepas. kenangan 10 tahun lepas banyak menyakitkan aku. bisakah jika aku mengharapkan semua itu hilang lagi.. aku cemburu dengan apa yang aku  ada sekarang. tapi sebesar zahrah pun aku tak mengingati mereka. nama, dirinya.. tentang kami. sudah habis diselongkar, namun dimana atau siapa ..ngak jelas.. kabur... blurrrr

PRU13

PRU13 telah melabuhkan tirainya.. tahniah kepada yang menang. dan cuba lagi bagi yang gagal. bagi yang menang jangan lupa menunaikan semua yang dijanjikan sebelum pilihanraya. jangan pula lepas menang terus blah tak nampak batang hidung. utamakan rakyat.. tanpa rakyat korang takkan berada di tempat sekarang. so, hargai rakyat. kan tak pasal-pasal next 4 year ada yang tertukar lagi. macam biasa... ngeeee....

Thursday, May 2, 2013

dugaan

Ya Allah... apa saja yang jadi milikku aku serahkan padanya. Tapi mengapa kisah hidupku berakhir begini. Ya Allah, setiap ujian untukku, aku tempuh dengan sabar. Tapi aku takut. Aku takut tak mampu lagi berjuang. Setiap apa yang aku berikan, aku tak pernah minta di balas. Tapi kenapa semua jadi begini. Atau, adakah sinar kebahagian masih lagi jauh untukku. Atau, Engkau sedang merencanakan sesuatu yang lagi besar buatku. Ya Allah, aku buntu. Kemana harus aku luahkan apa yang terbuku. Hanya padaMu. Tempatku menyerah nasib. Ya Allah. Semoga masih ada sinar kebahagian dalam hidupku. Ya Allah semoga aku tak terpesong dengan ujian yang Engkau turunkan. Aminnn...
Published with Blogger-droid v2.0.10

moody ^_^

bila mood dia okay... aku pun okay... sweet couple kan..
alahai incik boss awak betul-betul mempengaruhi sayalah.
tengok... bila awak ceria.. senang je hati saya nak berkerja dengan awak..
penat pun tak terasa walaupun kena ke hulu ke hilir...
kan bagus kalau boleh senyum macam ni 5 hari seminggu
5 hari tu mestilah hari ahad sampai khamis
barulah makin bersemangat saya nak buat kerja
ni kalau awak moody 24 jam
saya pun tak ada semangat nak buat kerja
siapa rugi,,, awak jugakan
neway.. thanks sebab tak moody hari ni
siap jugak semua kerja saya
senang hati saya.. awak pun mesti senang hati jugakkan
jom sama-sama jangan moody lagi ye incik boss

i need some fresh air please

sesaknya... time macam nilah aku rasa betapa pentingnya udara segar.
dulu tak kisah langsung.. apa yang  ada boleh hirup pun dah kira bagus
sekarang... i need some fresh air. mana nak cekau tengah-tengah bandar ni
fresh air.. where are u. please come to me.. sempit rasa dada... last day kerja untuk minggu ni
then friday until sunday cuti... hope sempat cari fresh air...


Wednesday, May 1, 2013

tanpa dia

Sehari tanpa dia... mood melayang terbang. I miss u. Tersangat merindukannya. Mungkin ini yang aku harus bayar untuk harga sebuah kemaafan. Maafkan aku kerana pernah menyakitimu. Dada kian sesak. Mungkin masaku akan tiba tak lama lagi. Maafkan aku. Kerana memungkiri janji kita. Maafkan aku jika aku sudah tidak mampu untuk bertahan lagi. Maafkan aku atas semua yang telah aku lakukan.
Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, April 30, 2013

lelaki itu

lelaki itu... tahukah kau, diam mu membunuhku dalam diam.
lelaki itu... tahukah kau, diam mu meracun seluruh hatiku.
lelaki itu... tahukah kau, tanpa senyuman mu hariku seakan hilang serinya.
lelaki itu... tahukah kau, tanpa tawa mu, jantungku berdetak tanpa irama
lelaki itu... tahukah kau, tanpa diri mu, diriku umpama mayat hidup
lelaki itu... tahukah kau, betapa diriku memerlukan mu

lelaki itu

lelaki itu... aku menantinya setiap detik.
mengharapkan kehadirannya mewarnai hidupku.
lelaki itu... hanya dia yang mampu buat aku tersenyum
lelaki itu... hanya kasih sayangnya yang aku dambakan
lelaki itu... hanya dia yang aku mahukan
dikala suka, dikala duka
lelaki itu... dia musuh ku... dia pelindungku.. dia temanku.. dan dia suamiku
lelaki itu... dialah musuh tersembunyi dan dia juga sekutu dalam terang
lelaki itu... walau kadang-kadang perangainya lebih kebudak-budakkan dari ku
namun, dia selalu ada untukku.
lelaki itu... walau kadang-kadang perangainya lebih matang dari ku..
namun, dia selalu menemani ku
dalam menempuh kegilaan hidup remaja ku.
lelaki itu... tahukah bahawa aku merindui mu
lelaki itu... tahukah bahawa aku menyayangi mu
lelaki itu... tahukah hanya kau yang beraja di hati ku
lelaki itu... tahukah hanya kau milikku
lelaki itu... lelaki aku..

Monday, April 29, 2013

lelaki itu

lelaki itu.... siapa sangka cinta monyetku pada mulanya kini dia cinta mati ku.
lelaki itu... siapa sangka musuh tradisiku pada mulanya kini dia penyelamatku
lelaki itu... siapa sangka dulu dia jauh dari ku, namun kini dia disebelah ku.
lelaki itu... walau berjuta kali aku membencinya, namun dia tetap disisi ku
lelaki itu... walau berbakul maki hamun ku lemparkan, namun dia tetap disisi ku
menemani ku dalam suka dan duka
lelaki itu... siapa sangka dia racun hatiku pada mulanya kini dia penawar hati ku
lelaki itu... kini dia disebelah ku. merenungku penuh dengan kasih sayang
lelaki itu... kini tersenyum pada ku
lelaki itu.. kini menjadi lelaki aku..

no more NUMBER

ASSALAMUALAIKUM....

no more number... gila penat ko nyah aku nak kira tiap-tiap hari. macam orang sasau je duduk kira hari. mana tak penat. orang kira bila nak nikah.. bila nak dapat anak. aku kira berapa hari dah dengan hidup baru. macam tak de kerja lain yang nak kena buat. kan. sebenarnya aku dah start stress dengan new office ni... makin lama makin menyampah kot... normal kan kalau menyampah dengan boss sendiri. bila income masuk... gila senyum sampai ke telinga. bila income kurang. habis semua kena. semua sebab duit duit duit. makin lama aku pun makin menyampah dengan duit. kerana duit manusia berubah. kerana duit yang tak bersalah menjadi mangsa. kenapa manusia mengagungkan duit... sedangkan bila mati bukan duit yang akan dibawa ke dalam kubur. kenapa manusia pentingkan duit... baru pukul 11.00 pagi. mood nak buat kerja dah terbang. serius... menyampah gila. kau sayang nak keluarkan duit untuk maint. tapi kau nak layanan first class. dahlah suara kau tenggelam timbul. tukar jelah phone baru... bukan payah pun. takdelah sorang macam si pekak. sorang lagi macam si bisu. hati kau tak sakit. hati aku pun tak sakit. baru semua boleh buat kerja dengan aman. jangan nak fikir diri kau sendiri je. orang lain pun ada perasaan. kau nak yang terbaik. so bagilah yang terbaik dulu.

ps/ bukan nak mengata.. tapi macamtulah.. luahan hati seorang insan di pagi hari.


Sunday, April 28, 2013

gwiyomi

Choko meopin han jogak sikyeonoko
Gosohan uyuhanjaneul gidaryeoyo
Oppahago nahago kkok maju anjaseo
Seoro sonbadak wie yeppeun nakseoreul hajyo
Hannun paljima nuga mworaedo naekkeo (naekkeo)
Dareun yeojarang maldo seokkjima nan nikkeo (nan nikkeo)
Saekki songarak geolgo kkok yaksokhaejwoyo
Jeoldae na honja naebeoryeo duji ankiro
Ildeohagi ileun gwiyomi
Eeldeohagi eeneun gwiyomi
Samdeohagi sameun gwiyomi
Gwigwi gwiyomi gwigwi gwiyomi
Sadeohagi sado gwiyomi
Ohdeohagi ohdo gwiyomi
Yukdeohagi yukeun jjokjjokjjokjjokjjokjjok gwiyomi nan gwiyomi
Hannun paljima nuga mworaedo naekkeo (naekkeo)
Dareun yeojarang maldo seokkjima nan nikkeo (nan nikkeo)
Saekki songarak geolgo kkok yaksokhaejwoyo
Jeoldae na honja naebeoryeo duji ankiro
Hana dul set nun gamgo naege dagawa
Du soneuro nae boreul manjimyeo ppoppoharyeoneun
Geu ipsul makgoseo
Ildeohagi ileun gwiyomi
Eeldeohagi eeneun gwiyomi
Samdeohagi sameun gwiyomi
Gwigwi gwiyomi gwigwi gwiyomi
Sadeohagi sado gwiyomi
Ohdeohagi ohdo gwiyomi
Yukdeohagi yukeun jjokjjokjjokjjokjjokjjok gwiyomi nan gwiyomi
Hannun paljima nuga mworaedo naekkeo (naekkeo)
Dareun yeojarang maldo seokkjima nan nikkeo (nan nikkeo)
Saekki songarak geolgo kkok yaksokhaejwoyo
Jeoldae na honja naebeoryeo duji ankiro
CUTE!!!!!!!!!!!!!!!!!! daebak.... comel je music + lyric lagu ni. betul. lagu ni memang berhantu wa cakap sama lu. tak caya? percayalah. sekali dengar memang nak dengar lagi.. waaaaaaaaaaa in love gila.....

Thursday, April 25, 2013

25 amazing facts about countries arround the world

From the website List25 comes this amazing list of 25 Things you Wouldn’t Believe about 25 countries around the world. So fascinating we thought we would share!
Depending upon your definition, and whether or not you count Taiwan, there are “approximately” 196 countries in the world as of this writing. So while you may consider yourself to be a knowledgeable global citizen, and we’re sure you are, given the dynamic and complex nature of our planet there are certain to be at least a couple facts on this list that you will find surprising. Here are 25 things that you wouldn’t believe about these countries.

25: Covers the most time zones – France

France
If you count everything, including overseas territories, then France claims the title by covering 12 time zones. The United States would be the runner-up with 11 and then Russia with 9.

24: Most likely to disappear beneath the waves – Maldives

Maldives
With all the talks of global warming and rising sea levels, it is the residents of the Maldives that have the greatest reason to fear. With an average height of around 1.8 meters above sea level their nation is the lowest on Earth.

23: Most overweight population – Nauru

NauruWith over 95% of its population being overweight, the small island nation of Nauru is by far the fattest country on Earth. Its obesity epidemic is primarily attributed to the importation of western fast food that coincided with an increased standard of living in the 20th century due to the global popularity of its phosphate exports. It’s almost non sequitur…almost.

22: Roads made of coral – Guam

Guam
photo – theworldgeography.com
Because Guam doesn’t have any natural sand, but rather coral, the island nation makes its asphalt using a mix of ground coral and oil rather than importing sand from abroad.

21: Has 350 sheep for every person – Falkand Islands (UK)

Falkland Islands
With only about 3,000 people the Falkland Islands are home to approximately half-a million-sheep. Not surprisingly wool is a major export.

20: Oldest sovereign state – Egypt

Egypt
This largely depends upon your definition of a sovereign state but if you are going by first acquisition of sovereignty then Egypt would be the first country in the world to achieve sovereignty based upon the formation of the first dynasty in 3100 BC.

19: Most lakes in the world – Canada

Canada
With over 3 million lakes 9% of Canadian territory is actually fresh water and over 60% of all the lakes in the world are found within its borders.

18: Least likely place to meet your neighbor – Mongolia

Mongolia
photo – theatlantic.com
At 4 people per square mile Mongolia is the least densely populated country on Earth. Compare this to the Mong Kok district of Hong Kong that has the highest population density in the world with 340,000 people per square mile.

17: Largest number of tanks – Russia

Russian tanks
It is a strange title to hold, but Russia has by far the most tanks of any army in the world (21,000). Unfortunately for the motherland most of these outdated machines are tributes to its past, and although outnumbered (16,000), the United States has a much more advanced tank inventory.

16: The land of no rivers – Saudi Arabia

Saudi Arabia
photo – americanbedu.com
Sounds a bit strange doesn’t it? For a country as big as Saudi Arabia there has to be at least some sort of flowing water. Well, there isn’t. Most of their fresh water comes from desalinization plants or underground reservoirs.

15: Youngest population of any country – Niger

Niger
Generally the worlds youngest country is determined by calculating the portion of the population that is younger than 15. Presently it is Niger that holds this distinction with roughly half of its population having barely reached puberty (49%).

14: Most diverse country in the world – India

India
In almost every category – culturally, economically, climatically, racially, linguistically, ethnically, and religiously India is either the most diverse countries in the world, or the runner-up.

13: Fastest disappearing nation – Ukraine

Ukraine
With a natural decrease in population of .8% annually, between now and 2050 Ukraine is expected to lose around 30% of its people.

12: Most of its citizens live abroad – Malta

Malta
After some rough economic times coupled with an increased birth rate, Malta experienced significant immigration. It was so significant that there are now more Maltese living abroad than within the country itself.

11: Smaller than Central Park in New York City – Monaco

Monaco
Although Vatican City is smaller (.17 sq mi) than Monaco (.8 sq mi), unlike Monaco it doesn’t have any permanent residents which leaves Monaco as the smallest permanently inhabited nation in the world…smaller than Central Park.

10: Almost entirely covered in jungle – Suriname

Suriname
With 91% of its land covered in jungle Suriname’s half-a-million residents live primarily along the coast near the capital. Only 5% of the population (mainly indigenous people) live inland.

9: Almost entirely treeless – Haiti

Haiti
On the opposite end of the spectrum is Haiti, a country that has been so badly deforested that you can tell where it borders the Dominican Republic by looking at a satellite image (Haiti is on the left in the photo above).

8: Largest country with no farms – Singapore

Singapore
photo – nationalgeographic.com
Although there are a number of small nations in the world that show no hint of having an agriculture based economy, (take Vatican City for example) Singapore is the largest of these urban city-states.

7: Most languages spoken – Papua New Guinea

Papua New Guinea
photo – nationalgeographic.com
Although English is its official language, only 1-2% of the population actually speak it. As the most linguistically diverse country in the world, over 820 languages are spoken in Papua New Guinea or 12% of the world’s total.

6: Most educated people – Canada

Canadian university
With 50% of its population having been educated at the post secondary level, Canada easily has the most educated populace in the world. It is followed by Israel at 45% and Japan at 44%.

5: The “country desert” – Libya

Libya
With 99% of the country covered in desert Libya is one of the most arid places in the world and in some regions decades may go by without a single drop of rain.

4: Least peaceful nation in the world – Somalia

Somalia
photo – latimes.com
Although for the last three years Iraq has been ranked as the least peaceful country in the world, according to the Global Peace Index Somalia overtook it this year for the top spot.

3: Produces most of the world’s oxygen – Russia

Siberian forest
Siberia is home to approximately 25% of the world’s forests that span an area larger than the continental United States, making Russia the largest converter of CO2 into breathable compounds.

2: World’s largest opium producer – Afghanistan

poppies in Afghanistan
photo – wikimedia
Producing a whopping 95 percent of the world’s opium, not even 10 years of occupation by American forces have slowed down the industry.

1: Most people behind bars – United States

American prison
When it comes to incarcerating its population, the United States is the world’s uncontested leader. With 2.2 million people behind bars it has 5% of the world’s population but 25% of the world’s incarcerated population. China comes in second place at 1.5 million and Russia comes third at 870,000.

a sad love story

Sad Love Story
I have a boyfriend who grew up with me. His name is XxX. I always thought of him as a friend
until last year, when we went to a trip from a club. I found that I fell in love with him. Before that
trip was over, I took a step and confessed my love for him. And soon, we became a pair of
lovers, but we loved each other in different ways. I always concentrated on him only, but by
his side, there were so many other girls. To me, he was the only one, but to him, maybe I was just another girl…

“XxX, do you want to go watch a movie?” I asked.
“I can’t”
“Why? You need to study at home?” I felt disappointment grabbing me.
“No… I am going to meet a friend…

He was always like that. He met girls in front of me, like it was nothing. To him, I was just a girlfriend. The word ‘love’ only came out from my mouth. Since I knew him, I had never heard him say ‘I love you’ before. To us, there weren’t any anniversaries at all. He didn’t say anything from the first day and it continued till 100 days…200days… Everyday, before we say goodbye, he would just hand me a doll, everyday, without fail. I don’t know why…


Then one day…

Me: Um, XxX, I …
XxX: What…don’t drag, just say..
Me: I love you.
XxX: ……you….um, just take this doll and go home.
That was how he ignored my ‘three words’ and handed me the doll. Then he disappeared, like he was running away. The dolls I received from him everyday, filled my room, one by one. There were many…
Then one day came, my 15th year old birthday. When I got up in the morning, I pictured a party with him, and stranded myself in my room, waiting for his call. But… lunch passed, dinner passed… and soon the sky was dark… he still didn’t call. It was already tiring to look at the phone anymore. Then around 2am in the morning, he suddenly called me and woke me from my sleep. He told me to come out of the house. Still, I felt YyYy and I ran out happily.
Me: XxX…
XxX: Here…take this…
Again, he handed me a little doll.
Me: What’s this? XxX: I didn’t give it to you yesterday, so I am giving it to you now. I’m going home now, bye.
Me: Wait, wait! Do you know what today is?
XxX: Today? Huh?
I felt so sad, I thought he would remember my birthday. He turned around and walked away like nothing had happen. Then I shouted… “Wait…”
XxX: You have something to say?
Me: Tell me, tell me you love me…
XxX: What?!
Me: Tell me
I put my pathetic self behind and clung on to him. But he just said simple cold words and left.
“I don’t want to say…that I love someone so easily, if you are desperate to hear it, then find someone else.”
That was what he said. Then he ran off. My legs felt numb… and I collapsed to the ground. He didn’t want to say it easily… How could he…. I felt that… Maybe he is not the right guy for me…
After that day, I stranded myself at home crying, just crying. He didn’t call me, although I was waiting. He just continued handing me a little doll every morning outside my house. That’s how those dolls piled up in my room… everyday
After a month, I got myself together and went to school. But what made the pain resurface was that… I saw him on a street… with another girl… He had a smile on his face, one that he never showed me…as he touched the doll… I ran straight back home and looked at the dolls in my room, and tears fell… Why did he gave these to me… Those dolls are probably picked out by some other girls…In a fit of anger, I threw the dolls around. Then suddenly, the phone rang. It was him. He told me to come out to the bus stop outside my house. I tried to calm myself down and walked to the bus stop. I kept reminding myself that I am going to forget him, that… it’s going to end. Then he came into my sight, holding a big doll.
XxX: YyY, I thought you were pissed, you really came?
I couldn’t help hating him, acting like nothing had happen and YyY king around. Soon, he held out the doll as usual…
Me: I don’t need it. 
XxX: What….why…
I grabbed the doll from his hands and threw it on the road.
Me: I don’t need this doll, I don’t need it anymore!! I don’t want to see a person like you again!
I spitted out all the words that were inside me. But unlike other days, his eyes very shaking.
“I’m sorry” He apologized in a tiny voice. He then walked over to the road to pick up the doll…
Me: You stupid! Why are you picking up the doll?! Just throw it away!!!

But he ignored me and just went to pick the doll. Then…

Honk~ Honk~
With a loud honk, a big truck was heading towards him.
“XxX! Move! Move away!” I shouted… But he didn’t hear me, he squatted down and picked up the doll.
“XxX, move!” HONK~!! “Boom!” That sound, so terrifying.
That’s how he went away from me. That’s how he went away without even opening his eyes to say one word to me.
After that day, I had to go through everyday with guiltiness and the sadness of losing him… And after spending two months like a crazy person… I took out the dolls.

Those were the only gifts he left me since the day we started going out. I remembered the days I spent with him and started to count the days… when we were in love…

“One…two… three…” That was how… I started to count the dolls…
“Four hundred and eighty four… four hundred and eighty five…” It all ended with 485 dolls.
I then started to cry again, with a doll in my arms. I hugged it tightly, then suddenly…

“I love you~, I love you~” I dropped the dolls, shocked

“I….lo..ve…you??” I picked up the dolls and pressed its stomach.
“I love you~ I love you~” It can’t be! I pressed all the dolls’ stomach as it piled on the side.
“I love you~”
“I love you~”
“I love you~”
Those words came out non-stop. I…love you… Why didn’t I realize that….That his heart was always by my side, protecting me. Why didn’t I realize that he love me this much… I took out the doll under the bed and pressed it’s stomach, that was the last doll, the one that fell on the road. It had his blood stain on it. The voice came out, the on that I was missing so much.

“YyY…Do you know what today is? We’ve been loving each other for 486 days. Do you know what 486 is? I couldn’t say I love you…. Um… since I was too shy… If you forgive me and take this doll, I will say that I love you… everyday… till I die… YyY… I love you…”

The tears came flowing out of me. Why? Why? I asked god, why do I only know about all this now? He can’t be by my side, but he loved me until his last minute…

For that… and for that reason… to me… it became courage… to live a beautiful life ..

Monday, April 22, 2013

32 : 23 day

CODI MEAL merupakan produk terbaru daripada AHB. ia merupakan satu produk yang menurunkan berat badan. codi meal bukan seperti ubat diet yang lain. ia merupakan sarapan atau pemakanan pada waktu pagi. codi meal mengandungi protein soya , minyak ikan omega 3, ekstrak gaharu, cordyceps dan mengandungi 22 jenis buah antioksidan dan asid amino yang diperlukan dalam badan. kelebihan codi meal ialah disamping dapat menurukan berat badan, codi meal juga dapat menurunkan metabolic age seseorang.

Bioceps juga merupakan satu lagi produk terbaru keluaran AHB. bioceps merupakan set penjagaan kulit yang pertama di dunia yang mengandungi cordyceps. iaitu herba yang termahal di dunia.

Sunday, April 21, 2013

31 : 22 day

PRODUK BARU DARI AHB




PRODUK BARU....!!!!
         
                 BIOCEPS & CODY MEAL

Thursday, April 18, 2013

30 :19 day

100% SERBUK CORDYCEPS (KAPSUL)

Keunikan
•Cordyceps kultur yang berkolaborasi dengan teknik bioteknologi daripada Universiti di China.

•Cordyceps Berpaten dengan WIPO (WO2005/058022A1)

•Tinggi kandungan aktif ingredien yang unggul jika berbanding dengan cordyceps liar.



MANFAAT

*Menyelaraskan sistem keimunan badan supaya rendahkan risiko penghidapan penyakit.

*Menyihatkan sistem pernafasan manusia dengan mengawalatur aktiviti paru-paru.

*Bertindak sebagai agen anti-tumor atau anti-kanser.

*Meningkatkan sistem peredaran darah untuk menpercepatkan penyingkiran tosik badan.

*Memberi tenaga dan stamina.

*Menyihatkan fungsi hati.

Wednesday, April 17, 2013

29 : 18 day

Cordy Cafe

Cordy Cafe merupakan minuman pra campuran yang lazat. Ianya diperbuat daripada campuran unik kopi Arabica yang berkualiti tinggi dan diperkaya dengan cordyceps.

Mulakan hari anda dengan kesegaran secawan kopi CORDY CAFÉ. Aromanya yang harum sudah cukup untuk menyegarkan dan menjadikan anda lebih bertenaga.





CORDY CAFE (15g × 23 bungkus)

*Kopi Cordycafe diperkaya dengan cordycep, menambahkan rasa kopi
*Membantu merangsang dan memperkuat sistem imun badan serta membantu menghilangkan keletihan dengan cepat dan menguraikan elemen-elemen keletihan otot.
*Membantu memperbaiki saluran darah secara beraturan, menambah jumlah darah yang mengalir dan meningkatkan kesegaran tubuh. Sesuai untuk mereka yang mengidap penyakit saluran pernafasan seperti broncitis dan asma.
*Kopi adalah minuman yang sangat disukai terutama orang-orang barat selepas memakan makanan yang berkalori tinggi.
*Dapat menghilangkan dari bau bawang, membantu penghadaman dan mencegah gastroptosis
*Makanan daging dan meminum CordyCafe akan lebih enak.
*Penelitian terkini membuktikan bahawa dengan meminum 1 cawan kopi sehari dapat membantu mencegah dari penyakit batu karang.

*1 bungkus untuk 1 cawan (150ml / 6fl.oz). Masukkan air panas, kacau dan sedia untuk diminum.

Terdapat 20 manfaat Cordy Café iaitu :-

1- Mengelakkan risiko Penyakit Jantung bagi wanita sebanyak 25%
2- Mengelakkan risiko Diabates sebanyak 60%
3- Mengelakkan risiko Penyakit Mental sebanyak 65%
4- Mengelakkan risiko Kanser Usus sebanyak 50%
5- Mengurangkan risiko Kanser Prostat
6- Mengurangkan risiko Penyakit Alzheimer sebanyak 65%
7- Mengelakkan risiko Penyakit Limpa sebanyak 80%
8- Mengelakkan risiko Penyakit Batu Karang lebih kurang 50%
9- Mengelakkan risiko Strok ebanyak 43%
10- Mengelakkan risiko Penyakit Parkinson sebanyak 80%
11- Mengurangkan risiko keinginan membunuh diri sebAnyak 60%
12- Kopi mengandungi antioksidan yang tinggi
13- Menjadikan diri lebih berwaspada dan berjaga-jaga
14- Melindungi diri dari kesejukan
15- Melegakan Asma
16- Melegakan Sakit Kepala
17- Melegakan Kesakitan
18- Menaikkan mood
19- Meningkatkan tenaga untuk ahli sukan
20- Melindungi daripada kerosakan gigi

Tuesday, April 16, 2013

28 : 17 day

Apakah Cordy Belle?

Cordy Belle merupakan produk Asia Herbal Biotech yang terbaru bagi mengembalikan keremajaan dari segi luar dan dalaman badan anda.

Formulasi Cordy Belle adalah minuman khasiat Beri, Ekstraksi epal, Manjakani (Quercus infectoria), Pueraria lobata dan inulin dan diperkayakan dengan Marin kolagen 500 Dalton dengan cordyceps untuk pemulihan keremajaan anda. Cordy Belle adalah produk ekslusif anda supaya kelihatan sihat dan cantik berseri saban hari.

Kenapa pilih Cordy Belle?


*Marin kolagen dari Korea bersaiz kecil, hanya 500 Da (produk biasa: 1000 – 3000 Da) yang terbukti paling berkesan dalam penyerapan gastrointestinal.

*Minuman enak terpaten yang kaya AOX.

*Ramuan herba mahal seperti Kultur Cordyceps Ekstrak, Manjakani Ekstrak, Pueraria Lobata Ekstrak untuk penjagaan dalaman dan luaran badan.

*Kaya Epal polifenol (procyanidin, catechin, phlorizin- appjfnol®) yang membantu kesihatan kulit, rambut dan sistem badan.

*Terbukit berkesan untuk meningkatkan kekenyalan dan ketegangan kulit.


















Monday, April 15, 2013

27 : 16 day

 Codi AOX is the most comprehensive antioxidant with combination of 14 herbs extract included cultured Cordyceps, Shiitake mushroom, tomatoes, apples, oranges, grapes, bitter melons, pomegranates, goji berries, Pueraria lobata, Echinacea, Banaba, Giant Knotweed and green tea.

Codi AOX is your right choice of the most powerful antioxidant protection for vital health!

Apakah Codi AOX ? 

 Codi AOX merupakan antioksidaan yang paling menyeluruh dengan kombinasi 14 jenis ekstrak herba termasuk kultur Cordyceps, cendawan Shiitake, Tomato, Epal, Oren, Anggur, Peria, Buah Delima, Beri Goji, Kudzu, Echinacea, Banaba, Giant Knotweed dan Teh Hijau. 

Mengapa Antioksidaan begitu penting ? 

 Antioksidaan memainkan peranan penting untuk meneutralkan radikal bebas yang mampu merosakkan membran sel dan DNA.

Badan kita perlu dibekalkan pelbagai antioksidaan dari tumbuhan setiap hari untuk mengekalkan kesihatan optimum, terutamanya bagi fungsi jantung, sistem saraf pusat, kesihatan kulit dan mata.

Maka, Codi AOX merupakan pilihan terbaik anda sebagai perlindungan antioksidaan yang kuat demi keseimbangan kesihatan

 Khasiatnya baik untuk : 

*Sejarah keluarga penyakit jantung, diabetes dan kanser
*Tekanan darah tinggi
*Kolestrol tinggi
*Keletihan
*Kesihatan mata
*Kecantikan mata
*Alergi
*Lemah resam
*Perokok
*Stress


Keunikan Codi AOX : 

 *Antioksidaan yang menyeluruh dalam 1 tablet - membekalkan antioksidaan yang larut air dan larut lemak

*Teknologi 'Tumbuhan ke Tablet' - membolehkan pelbagai kandungan antioksidaan dikekalkan pada tahap maksimum dari saat sumber dituai dan diekstrakkan dalam keadaan terkawal

*Lebih senang diserap dan diasimilasikan - Tablet kunyah tanpa bersalut memudahkan penyerapan sebaik sahaja dirasa di bawah lidah

*Kepekatan Tinggi - dari ekstrak tumbuhan yang padat dan sebati

 Cara Pengambilan : 

 Untuk dewasa dan kanak-kanak (6 tahun ke atas) kunyah 2 - 4 tablet di bawah lidah setiap hari. Bahagikan pengambilan sepanjang hari untuk penyerapan optimum

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...